fbpx
  •   +389 2 3099 500

  prof. D-r Jordan Saveski 
  Specialist traumatolog
  Traumatologjia
  Acibadem Sistina
  Prof. D-r Jovica Ugrinovski 
  Neurokirurg
  Neurokirurgjia
  Acibadem Sistina
  Prof. D-r Kiril Lozance 
  Neurokirurg
  Neurokirurgjia
  Acibadem Sistina
  Dr. Lulzim Agai  
  Neurokirurg
  Neurokirurgjia
  Acibadem Sistina
  D-r Milço Demerxhiev 
  Specialist neurolog
  Neurologji
  Acibadem Sistina
  Dr. Neda Trajkovska 
  Specialiste traumatologe
  Traumatologji
  Acibadem Sistina
  Dr. Mihajlo Ivanovski
  Specialist ortoped
  Ortopedi dhe traumatologji
  Acibadem Sistina
  D-r Maja Kaliçanin Markovska 
  Specialiste ortopede
  Ortopedi dhe traumatologji
  Acibadem Sistina
  Dr. Dushko Mihajloski
  Specialist radiolog
  Radiologjia diagnostike
dhe intervente
  Acibadem Sistina
  D-r Anica Haxhi – Petrusheva Janakieviq 
  Specialiste e mjekësisë fizikale
dhe rehabilitimit   
  Mjekësia fizikale
  dhe rehabilitim
  Acibadem Sistina
  Dr. Tatjana Cepreganova – Cangovska 
  Specialist në Neurologji
  Neurologji
  Acibadem Sistina
  Dr. Deva Petrova 
  Onkologe radioterapiste
  Onkologji dhe radioterapi
  Acibadem Sistina
  Dr. Sllavica Kraleva 
  Onkologe radioterapiste
  Onkologji dhe radioterapi
  Acibadem Sistina
  Dr. Liljana Muratovska  
  Specialiste e mjekësisë nukleare
  Mjekësia nukleare
  Acibadem Sistina

Përse shfaqet dhimbja e shpinës?

Përgjigja më e thjeshtë është sepse kemi ecje të drejtë. Kjo situatë çon në mundësinë e shtrembërimit të lakimit natyraë të shtyllës kurrizore – konvekse drejt pjesës së përparme ose konkavne drejt pjesës së pasme. Kjo shkakton presion në pesë disqet lumbale. Ky lloj presioni i dëmton disqet. Disqet e dëmtuara krijojnë presion tek nervat të cilat kalojnë përmes shtyllës kurrizore dhe për këtë arsye shfaqet dhimbja e shpinës e cila shpesh shoqërohet edhe me dhimbje të këmbëve.  Një arsye tjetër e dhimbjes është shfaqja e artritit tek nyjet të cilat ndodhen në pjesën e pasme të shtyllës kurrizore. Dhimbja e shpinës shfaqet shumë shpesh tek popullata më e vjetër, arsyeja e këtyre dhimbjeve janë proceset degjenerative të cilat prekin disqet.

Si më është shkaktuar hernia diskale?

Përgjigjet mund të jenë të ndryshme. Tek disa pacientë hernie diskale shkaktohet gjatë ngritjes së peshave të rënda, ndërsa tek disa të tjerë mund të shfaqet edhe gjatë aktiviteteve më të vogla fizike. Disku i shëndetshëm nuk mund të dëmtohet në mënyrë kaq të lehtë, prandaj shpesh herë këtu bëhet fjalë për disqet tashmë të dëmtuara. Simptomi kryesor tek hernia diskale është dhimbja e shpinës e cila përhapet deri tek këmbët. Nëse dhimbja intensifikohet edhe tek gjunjët dhe deri tek shputa e këmbëve, atëherë bëhet fjalë për një hernie diskale më serioze.

Kur është i nevojshëm operacioni?

Atëherë kur dhimbja e shpinës bëhet kronike dhe trajtimi konservativ nuk jep rezultat. Gjithashtu edhe në raste kur cilësia e jetesës së pacientit është shkatërruar në një masë domethënëse. Një tregues tjetër për kryerjen e operacionit është infeksioni ose tumori i palcës kurrizore.

A duhet të përdor protezë pas kryerjes së operacionit në shtyllën kurrizore?

Përgjithësisht proteza nuk është e nevojshme pas kryerjes së operacionit në disk apo në fuzionin spinal të kryer me implante. Në varësi të gjendjes tuaj, kirurgu do të vendosë nëse keni nevojë apo jo të përdorni protezë. Zakonisht përdorimi i protezës është që të keni parasyshë se në periudhën postoperative duhet të shmangni disa aktivitete të caktuara fizike.

A duhet të shkoj në terapi fizikale? Sa kohë zgjat rehabilitimi?  

Nevoja për terapi fizikale dhe rehabilitim pas kryerjes së operacionit është individuale dhe varet nga gjendja në të cilën ndodhet pacienti. Përgjithësisht 4-6 javë pas çfarëdo lloj operacioni të kryer në shtyllën kurrizore, pacientët duhet të shmangin lëvizje të shpejta siç është shtrirja, kthimi, përkulja, etj.

Si arrihet deri në dëmtimin e disqeve?

Çdo disk ndër rruazor është i përbërë nga inde të ngurta (unaza) të mbushura me xhel të butë (që ndryshe quhet bërthama). Bërthama në pjesën e saj më të madhe është e përbërë nga uji dhe luan rolin e një amortizuesi – lehtëson fërkimin e rruazave. Kur për shkak të kushteve të caktuara ndodh çarja apo copëtimi i unazës mund të shkaktohet rrjedhja e përmbajtjes së lëngshme e bërthamës.  Kushtet të cilat shkaktojnë dëme të diskut janë proceset degjenerative të cilat shfaqen me kalimin e viteve, lëndimi / trauma apo tenddosja e tepruar (ngritja e peshave të rënda...)

Çfarë ekzaminimesh duhet të bëj për të kuptuar se nga vjen dhimbja në shpinë? Ekzaminimet varen drejtpërdrejtë nga gjendja dhe koha e shfaqjes së dhimbjes. Procedurat diagnostikuese më shpesh të përdorura janë: X- ray (radiografia), rezonanca magnetike, tomografia kompjuterike, elektromiografia, skanimi i kockave. PET / CT përdoret në raste dyshimi të kancerit primar në shtyllën kurrizore ose të pranisë së metastazave të cilat kanë preardhje nga një organ tjetër.

Çfarë janë tumoret e shtyllës kurrizore?

Tumoret e shtyllës kurrizore janë rritja e indeve në ose rreth shtyllës kurrizore. Tumoret e trurit mund të jenë primare ( me preardhje nga shtylla kurrizore) ose sekondare (metastatike) me tumor nga ndonjë organ tjetër. Tumoret të cilat japin metastaza në shtyllën kurrizore janë gjinjt, mushkëritë, veshkat dhe prostata.

                

Qendra spinale në Spitalin klinik "Acibadem Sistina" mundëson trajtimin e plotë kirurgjik dhe konservativ për të gjitha gjendjet, sëmundjet dhe lëndimet e shtyllës kurrizore. Ekipi i mjekëve tanë është i specializuar në trajtimin e problemeve më komplekse të shtyllës kurrizore, duke filluar nga trauma, ndryshimet degjenerative deri tek gjendjet onkologjike si tumoret dhe metastazat.

Ne jemi lider në drejtimin dhe efikasitetin e metodave më të reja të trajtimit. Çdo pacienti i jepet plan i plotë individual për trajtim dhe qëndrim multidisiplinar. Ekipi ynë është i përbërë nga ekspertë të njohur në fushën e traumatologjisë, neuroradiologjisë, neurokirurgjisë, neurofiziologjisë, ortopedisë, anestezisë, onkologjisë, radioterapisë dhe fiziatrisë.

Qendra spinale në Spitalin klinik "Acibadem Sistina" është më e mira në rajon përsa i përket trajtimit të çrregullimeve të lindura, kronike, akute të shtyllës kurrizore. Për problemet më të ndërlikuara spinale si hernie diskale, skolioza, sëmundjet degjenerative, stenoza spinale dhe frakturat, ekipi ynë i doktorëve përdor teknikat më të fundit mjekësore. Përveç diagnostikimit, një tjetër tipar i yni i veçantë është kryerja e trajtimeve me pajisjet më të larta bashkëkohore.

Kur bëhet fjalë për kirurgji, qendra spinale posedon teknologjinë më të fundit për kryerjen e kirurgjisë minimale invazive, e cila jep rezultate më të sigurta dhe më efikase. Ndërhyrjet kirurgjike të shtyllës kurrizore, kryhen me një aparaturë të digjitalizuar në salla të pajisura plotësisht për kirurgji.

Pjesë e gjithë idesë për funksionimin e plotë të qendrës spinale është dhe terapia fizikale. Specialistët tanë fiziatër dhe fizioterapeut, punojnë ‘krah për krah’ me kirurgët dhe doktorët me qëllim që t’i sigurojnë pacientëve kujdes të integruar duke u bazuar në punën në grup. Ne kemi pajisjet më bashkëkohore për rehabilitim.

Të gjithë këto elementë përbëjnë një tërësi e cila ju siguron pacientëve kujdes të plotë. Pavarësisht nga situata në të cilën ndodheni, apo nga trajtimi për të cilin keni nevojë, qendra spinale ju ofron shërbime të cilat në fund me siguri do të japin rezultatet më të mira.