fbpx

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/spinemk/public_html/modules/mod_dropdownarticles/mod_dropdownarticles.php on line 19

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/spinemk/public_html/modules/mod_dropdownarticles/helper.php on line 28

Скен на коски (99m TC)

Со помош на скенот на коски, докторот го лоцира местото на повредата на `рбетот. Помага во дијагностицирање на тумори на `рбет, инфекции или скриени скршеници со многу поголема прецизност за разлика од рендгенот.

За време на скенот, се инјектира радиоактивна супстанција во телото. Ваквата супстанца се врзува за деловите на коската со брзи промени. По скенирањето, овие делови се регистрираат на записот со црна боја. Откако докторот прецизно ќе го утврди местото на оштетување на `рбетот, ќе препорача уште неколку дијагностички методи со цел детално да се испита оштетената регија.

Скенот на коски е безбедна метода бидејќи дозата на радијација на супстанцијата која се внесува во телото е на многу ниско ниво – помала  дури и од дозата при снимање на рендген.