fbpx

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/spinemk/public_html/modules/mod_dropdownarticles/mod_dropdownarticles.php on line 19

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/spinemk/public_html/modules/mod_dropdownarticles/helper.php on line 28

Хемотерапија (терапија со лекови)

Хемотерапијата има за цел да ги уништи канцерогените клетки кои растат неконтролирано поради некои промени во своите структури. Во повеќето случаи целта е да се убијат канцерогените клетки лоцирани во `рбетниот столб или `рбетниот мозок со препишување на неколку лекови кои делуваат преку разни механизми. Хемотерапија се применува пред оперативниот и по оперативниот период со цел да се постигнат најдобрите резултати во третманот на пациентите.

Кај примарните и секундарни (метастатски) тумори на `рбетот и `рбетниот мозок хемотерапијата се употребува во зависност од хистолошкиот тип на туморот, возраста и здравствената состојба на пациентот. Доколку станува збор за метастази, од големо значење е видот на туморот и делот на телото од каде што потекнува. Во случај кога постојат метастази на `рбетниот столб, се препишува и бисфосфонатска терапија.